Hogyan rendeljünk Hollandiába könyveket Magyarországról?

2018. augusztus 19., vasárnap

Lassan vége a szobaventillátorok és letekert autóablakokból kilógó kezek nyarának, de aki csak napsütésben szeret kimozdulni, annak továbbra sem kell unatkoznia otthon. Ha könyvolvasós típus az illető, akkor pláne nem.

Hollandiában egyelőre nem túl egyszerű magyar nyelvű könyveket venni. Biztos pont az Amszterdami Magyar Szalon, a havonta rendezett eseményein mindig van könyvvásár is. A legtöbben azonban valószínűleg hazalátogatáskor a gurulósbőröndöt szokták teletömni könyvekkel, vagy a családtagjaikat, magyarországi ismerőseiket bízzák meg apró könyvlogisztikai szívességek teljesítésével. Nekik és más könyvmolyoknak bizonyára jó hír, hogy mára már kapcsoltak a magyar online könyvkereskedések is, és kimondottan jó feltételekkel rendelhető otthonról a szellemi betevő.

A Libri honlapjáról - libri.hu -  évek óta lehet könyvet rendelni Hollandiába. A házhoz szállítás Hollandiába kb. 3 300 Ft-tól kezdődik (a szállított csomag súlyától függően növekszik), egy héten belül többnyire meg is érkezik a rendelés. Bankkártyával, Masterpassal és PayPallal lehet a honlapon keresztül fizetni. A webáruházból antikvár könyveket is lehet válogatni, de azokat egyelőre nem hozzák ki külföldre.

A Líra - lira.hu - nagyjából ugyanolyan jó választás, mint a Libri, külföldi megrendelőknek angolul is tájékoztatást nyújtanak, és antikvár könyveket is rendelhetünk Magyarországon kívülre.

Úgy tűnik, a kezdő postázási ár itt is kb. 3 500 Ft, de több könyv esetén a szállítási költség többre jön ki, mint a Librinél. Viszont a választék és az akciós árak kedvezőbbek lehetnek.

Hogyan rendeljünk Hollandiába könyveket Magyarországról?

Aki mindenféle régi könyvet nézett ki magának, annak a bookline.hu tökéletes választás. Új és használt könyveket egyaránt szállít, és az új könyvek is gyakran akciós áron kaphatók. Itt a szállítási idő kicsit hosszabb, főleg ha antikvár könyveket is szeretnénk vásárolni. Mi a néhány héttel ezelőtti rendellésünknél kb. 15 000 Ft értékű vásárlásnál 3 300 Ft szállítási költséggel kaptuk meg a kisebb méretű csomagunkat. A legjobb lenne persze, ha magyarországi bankkártyás fizetés helyett Transferwise-zal vagy iDEAL-lal is lehetne rendezni a számlát, de itt azért még nem tartunk egyelőre...

Akiknek sikerült áttérniük az e-bookok olvasására, azok már biztosan rutinosak online rendelés ügyben, legfeljebb a magyar bankkártyás fizetési módszer miatt bosszankodhatnak kicsit. A régimódiak viszont költözésnél is komolyabb dobozolási problémákkal szembesülhetnek. A Könyvoda-adokveszek cserebere Hollandia csoportot jó ötlet ilyen esetben is felkeresni, olykor nagyon jó könyvgyűjtemények cserélnek itt gazdát.

Néhány expat-szervezet, például az eindhoveni Hub átveszi vagy becseréli az idegen nyelvű könyveket, ha azok nem spanyol vagy angol nyelvűek, amikből ugyanis már az ő könyvtárukban is hatalmas túlkínálat van. Az idegen nyelvű könyvek terén egyébként a helyi Kringloopwinkelek (adományboltok) is jó forrásnak bizonyulnak. A BetterWorldBooks pedig ingyen szállít a világ minden tájára könyveket. Nagyon sok szakkönyvük, egyetemi tankönyvük is van. Angolul és spanyolul olvasók itt is előnyben...

Mindezek mellett a könyvtári tagságot is érdemes kipróbálni. A hollandiai éves tagdíjak és a viszonylag szigorú kölcsönzési idő kicsit húzós lehet az idegen nyelven lassan olvasóknak, ezért elsőre talán nyelvtanulós könyvekkel érdemes kísérletezni. A holland minimalista, könyvespolcmentes lakásbelsők egyébként sokszor nagyon is sokat olvasó lakókra vallanak, csak a hollandok a művelődést is praktikusan, könyvtári kölcsönzéssel oldják meg. Aki viszont nem bánja, ha folyton új polcokat kell felszerelnie, olvasson sokat és rendeljen bátran!


Back to Top