Ha tudod, hogy többre vagy képes, de valami visszatart - beszélgetés egy Hollandiában élő coach-al

2018. szeptember 12., szerda

Pár mondatban mutasd be magad kérlek.

Mezei Virág vagyok, 18 éve költöztem Hollandiába, miután megismerkedtem a (mostani) holland  férjemmel. Dolgoztam karriertanácsadóként, vevőszolgálaton, stratégiai tervezésen, csapat vezetőként de 14 év üzleti karrier után úgy éreztem, hogy újra tanulni szeretnék és olyan munkakörben elhelyezkedni, ahol konkrét eredményét látom a munkámnak és ez az emberek jólétét szolgálja. A coaching tanulmányaim időszakában sokat gondolkodtam azon, hogy kik azok akiknek a legtöbbet tudnék segíteni a tudásommal és az eddigi tapasztalataimmal, és így indítottam be mostani saját vállalkozásomat, ami külföldön élőknek nyújt segítséget.

Beszélgetés egy Hollandiában élő magyar coach-al

Kik azok, akiknek leginkább tudsz ösztönzést nyújtani? Ki a célcsoportod?

Azoknak az embereknek vagy családoknak, akik fontosnak érzik célok kitűzését és elérését és ebben segítségre van szükségük. Egy pár konkrét példa:

  • Ha külföldre költöznél de nem tudod, hogy kezdj bele és hogyan vidd véghez terveidet félelem nélkül.
  • Ha tudod, hogy többre vagy képes, de valami visszatart.
  • Ha a partnered munkája miatt költöztetek külföldre és nem találod a helyed.
  • Ha szeretnéd jobban megismerni magad és rájönni, hogy mit is szeretnél igazából.
  • Ha úgy érzed a jelenlegi állásod már nem tesz boldoggá, de nem tudod hogyan változtass.

 

A honlapodról ingyenesen letölthető egy "check-list", amely abban segít, hogy miket intézzük el, mire figyeljünk oda, mielőtt kiköltözünk. A listán inkább gyakorlati tennivalók szerepelnek, amik persze fontosak, de sokszor a kiköltözés lelki oldala keményebb, mint a gyakorlati. Szerinted lehetne egy lelki check-listát is összeállítani?

Igen is meg nem is. Mindenki másképp éli meg a változásokat igy nehéz összeállítani egy olyan listát, ami mindenkire egyaránt érvényes. Készítettem egy online felmérést többszáz Hollandiában élő külföldivel (itt olvashatod el az erről szóló blog-ot és a tanácsaimat ezzel kapcsolatban), amiből egyértelműen kitűnik, hogy sokan ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek:

  • Család és régi barátok hiánya
  • Új barátságok kötése
  • Magány
  • Nyelvi akadályok

Ezekre a kihívásokra kell megoldást találni, illetve elfogadni, hogy ez bekövetkezhet. A blog-ban adok konkrét tanácsokat arra, hogy hogyan lehet pozitívra fordítani ezeket a nehézségeket.

Beszélgetés egy Hollandiában élő magyar coach-al

Hollandia, mint célország az utóbbi időben egyre népszerűbb. Te hogy látod ezt?

Ez így van. A Brexit hatásaként egyre többen jönnének Hollandiába. Szerintem Hollandia egy nagyon élhető ország, ahol ha szeretsz dolgozni, nyitott vagy és hajlandó vagy beilleszkedni, akkor minden esély megvan rá hogy jól érezd magad.

 

Van-e olyan része a tevékenységednek, ami speciálisan holland, Hollandiához kapcsolódik, azaz más kultúrkörben, országban nem biztos, hogy kellene vele foglalkozni?

Talán a praktikus tippek amiben tudok segíteni az Hollandiára korlátozódik, de a munkám nagy része bármely más országba való költözésnél ill. beilleszkedésnél hasznosítható, hiszen nem a környezetről szól hanem az egyénről aki az akadályok előtt áll.

 

Sokan "lesz, ami lesz" alapon költöznek külföldre és kezdetben bármilyen munkát elvállalnak. Később pedig nem tudnak kitörni, még akkor is, hogy ha jó szakmájuk, illetve diplomájuk van. Ilyen esetekben is tudsz segíteni?

Igen, tudok. Ehhez nagyfokú motivációra és elkötelezettségre van szükség, de hiszek benne, hogy célok kitűzésével és kitartó lépéssekkel sok mindent meg lehet valósítani.

 

A külföldre költözés sokszor embert próbáló kihívás. Van olyan, amikor úgy látod, hogy egy pszichológussal együtt még jobb eredményt tudnál elérni?

Azt gondolom, hogy a coaching-nak is mint minden más szakmának határai vannak. A coach feladata, hogy a saját határait felismerje és merje azt mondani, hogy bizonyos problémákon nem tud segíteni. Minden coach csak addig a mélységig tud segíteni a kliensnek, ameddig saját maga is eljutott. Talán egy holland mondás fejezi ki ezt a legjobban: "Je kunt iemand niet verder brengen dan je zelf bent".

Ezért jó együtt dolgozni más coach-okkal illetve pszichológusokkal, hogyha elértük saját határainkat, tudjunk valaki mást ajánlani a kliensnek.

 

Te elsősorban coach vagy és coaching támogatást, illetve karrier tanácsokat adsz a kikötözőknek. Emellett megkeresnek a házastárs, barát/barátnő karrierjének egyengetésének igényével is?

Igen, volt már ilyen megkeresésem és nagyon szívesen segítek partnereknek is.

Beszélgetés egy Hollandiában élő magyar coach-al

Ha mindenképpen le kellene szűkítened, egyszerűsítened pár pontra, hogy mi kell egy sikeres külföldi karrierhez, illetve egy sikeres beilleszkedéshez, mit mondanál?

A legfontosabb a pozitív MINDSET, azaz a hozzáállás, mentalitás. Ezen felül egy pár praktikus tipp:

  • Tudd, hogy mit akarsz elérni
  • Ismerd önmagad
  • Legyél nyitott új élményekre és új barátságokra
  • Készülj fel arra, hogy a szürke hétköznapok minden országban megtalálnak
  • Legyen egy B terved is, ami segít abban, hogy nyugodtabban vágj bele egy külföldi kalandba.

 

Mit tanácsolsz azoknak akik most gondolkodnak azon hogy külföldre költöznek?

Ne dühből, vagy végső elkeseredésből költözz külföldre. Ideális esetben konkrét állás tudatában költözz ki, de ha ez nincs meg akkor legyen elég spórolt pénzed, amiből az első 4-6 hónapban meg tudsz élni, abban az esetben ha nem találnál addig munkát. Az is nagyon fontos, hogy legyél felkészülve mentálisan.

 

Hol lehet téged elérni?

Website: www.x-roadscoaching.com

E-mail: expatcoach@x-roadscoaching.com

FaceBook: X-Roads Coaching

Tel: +31652024965


Back to Top