Fedezzük fel Hollandiát tömegközlekedéssel, olcsóbban!

2018. augusztus 12., vasárnap

Hollandia közlekedési infrastruktúrája kiváló. Azonban, mivel a rengeteg autópálya rengeteg dugóval is jár, koncentráljunk most elsősorban a tömegközlekedésre!

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy olyan településen – vagy annak közelében - lakunk, ahol megáll a vonat, akkor nyert ügyünk van. Ugyanis vonattal Hollandiában belül a legtöbb, számunkra érdekes helyre, vagy turistacélpontra könnyedén és kényelmesen eljuthatunk. Alapesetben nem olcsón, azonban a kedvezményeket igénybe véve már sokkal olcsóbban.

Amire szükségünk lesz

az egy OV chipkártya. Ebből két fajta létezik: a névre szóló, illetve az anonim. Az előbbit használva sokkal több kedvezményt tudunk igénybe venni, a nem névre szólóval utazva sajnos csak más kedvezményeihez „hozzácsapódva” tudjuk azokat igénybe venni. A másik különbség a két kártyatípus között az, hogy ha a névre szóló kártyánkat elhagyjuk, rögtön le tudjuk tiltatni, ekkor a rajta lévő összeg nem veszik el. Utazni ugyanis úgy tudunk, hogy a kártyánkra, hasonlóan egy feltöltőkártyás mobilhoz, pénzt töltünk fel – az utazások árát. Névre szóló kártyát használva, ha elfelejtettünk kicsekkolni leszálláskor, utólag is megtehetjük. Még egy érv a névre szóló kártya mellett: ha esetleg fél óránál többet késne a vonatunk, visszakapjuk a teljes árú utazás díjának felét, egy órát meghaladó késés esetén pedig a teljes összeget!

Ha OV chipkártyánk van, akkor – erős túlzással – mindenünk megvan a gondtalan utazáshoz, hiszen Hollandián belül egyetlen egy kártyával tudunk bárhol, bármilyen tömegközlekedési eszközön utazni. Azaz:

  • metrózni Amszterdamban
  • villamosozni Rotterdamban
  • buszozni Eindhovenben
  • vonatozni Deventerből Venlóig.

Ov chipkártyát pár kattintással tudunk igényelni. Jelenleg 7,50 euróba kerül, cserébe 5 évig érvényes.

Fedezzük fel Hollandiát tömegközlekedéssel

Folynak fejlesztések arra vonatkozóan, hogy mobiltelefonunkkal, vagy bankkártyánnkal is utazhassunk OV chipkártya nélkül, azonban ezek a kísérleti szakaszban lévő lehetőségek jelen pillanatban nem mindenhol és mindenki számára elérhetők...

Kedvezmények vonattal utazva

Ha vonattal fedeznénk fel az országot, viszont csak néha utaznánk, több opció közül választhatunk.

Talán a legnépszerűbb kedvezmény a Dal Voordeel. Ezzel hétköznaponként 9 és 16, illetve 18:30 és reggel 6:30 között, valamint egész hétvégén 40 százalékkal olcsóbban vonatozhatunk. Hatalmas előnye még, hogy további 3 ember velünk utazva szintén megkapja a 40%-os kedvezményt. A velünk utazóknak mindössze hozzá kell rendelni a kedvezményt az utazás előtt, az állomások előtti automaták egyikénél 2 pillanat alatt. A Dal Voordel egy évre jelenleg 50 euróba kerül, azonban érdemes figyelni, mert évente többször akciósan, 29 euórért is hozzájuthatunk.

A Dal Voordel továbbfejlesztett verziója az Altijd Voordel csomag. Mindazokkal az előnyökkel – csúcsidőn kívüli kedvezmény, 3 további utasra érvényes engedmény – rendelkezik, azonban vele csúcsidőben is 20 százalékkal olcsóbban utazhatunk. Díja 27 euró, ha csak egy hónapra szeretnénk igényelni, illetve havi 22 euró, ha egy évre rendeljük meg.

A Weekend Vrij előfizetéssel, ahogy arra a neve is utal, egész hétvégén korlátlanul utazhatunk. Ezt választva is megkapjuk a hétköznaponként, csúcsidőn kívüli 40 százalékkal olcsóbb vonatozás lehetőségét, illetve a 3 további utastársra vonatkozó 40%-os kedvezményt. Díja havi 33 euró, azonban csak éves szerződés köthető, egy hónapra vonatkozó nem.

Ha ennyi kedvezmény nem lenne elég, a további ajánlatokat (csúcsidőn kívüli korlátlan utazás, meghatározott szakaszra vonatkozó ingyenes utazás és a mindig, korlátlanul ingyenes utazás) az ns honlapján megtaláljátok.

Fedezzük fel Hollandiát tömegközlekedéssel

Ha a fenti előfizetések bármelyikét megvásároljuk, negyedévente megérkezik postaládánkba a Spoor magazin, melyben utazási tippek mellett – éttermi, belépőjegyekre vonatkozó kedvezményekre jogosító kuponokat is találunk.

Kedvezmények busszal, villamossal, metróval utazva

Természetesen a vonaton kívül is van lehetőség olcsóbban utazni. Itt annyival bonyolultabb a helyzet, hogy regionális közlekedési társaságonként eltérő ajánlatok közül lehet választani. Szerencsére egy gyűjtőoldalról eljuthatunk a lakóhelyünk szerint illetékes szolgáltató webshopjához, és ott a hozzánk passzoló csomagot már meg is rendelhetjük. Lakjunk akár az Arriva, Connexxion, GVB, Hermes, HTM, RET, Qbuzz Friesland, Qbuzz Groningen/Drenthe, Syntus/ Keolis vagy a U-OV „felségterületén” :)

Utazás OV chipkártya nélkül

Ha mégis úgy döntünk, hogy nincs szükségünk OV chipkártyára, természetesen akkor is utazhatunk tömegközlekedéssel. Ilyenkor az állomásokon található automatákból, vagy az információs pultnál tudunk jegyet venni – drágábban, mint ha chipkártyával utaznánk. Egy alkalomra szóló jegyet Interneten keresztül is tudunk vásárolni, a jegyet kinyomtatva máris mehetünk a pályaudvarra.

Fedezzük fel Hollandiát tömegközlekedéssel

Eseti kedvezmények OV chipkártya nélkül

A tömegközlekedés népszerűsítésére rendszeresen belefuthatunk olyan akciókba, amikor eseti – hétvégi -, korlátlan utazásra érvényes jegyeket tudunk megvásárolni egy hozzánk biztosan közel található – Albert Heijn, Hema, Blokker – üzletek valamelyikében. Ilyenkor jellemzően 12-17 euró közötti összegért korlátlanul utazhatunk.
A korlátlan utazáson kívül folyamatosan érdemes figyelni, hogy milyen konkrét célpontra vonatkozó „élmény-csomagot” kínálnak számunkra. Egy-egy csomag egy adott város, vagy egy program – kalandpark, vásár, kiállítás, stb. - felkeresésének lehetőségét nyújtja, utazással, belépőjeggyel, esetleg egy vacsorával, vagy egy kávéval kiegészítve. Jelen pillanatban 50 ajánlat közül válogathatunk, többek között Maastricht, Rotterdam, Amszterdam, Zandvoort városlátogatásokkal, illetve Efteling, Walibi kalandpark, vagy a harderwijk delfinárium programajánlatokkal az „étlapon”.

Mindenkinek kellemes és élményekben gazdag, késés-mentes utazásokat kívánunk!


Back to Top