Fedezzük fel Hollandiát - ingyen!

2014. május 18., vasárnap

Amszterdam

Amszterdamban az ingyenes városnézés egyáltalán nem utolsó szempont, ha azt vesszük, hogy például a múzeumbelépők és a szállás költségei nem feltétlen pénztárcabarát tételek, és akkor még nem szóltunk az egyéb mókázásról, melyeknek a város a népszerűségét köszönheti.

Az angol nyelvű városnéző túrán résztvevők megtudhatják, hogyan vált az Amstel folyó mentén található kisváros Európa egyik legfontosabb kereskedelmi központjává, miközben Amszterdam történelme mellett a város mai arcát is megismerhetik.
De a túra érinti az Oude Kerk-et (Öreg templomot), a zsidó negyedet, a Királyi Palotát, a Jordaan negyedet, a Begijnhofot, Anne Frank házát, a Holland Kelet-Indiai-Társaság hajóját, a város legszélesebb hídját, legkeskenyebb házát, és persze a híres-hírhedt vörös lámpás negyedet sem titkolják el a turisták szeme elől.

Jó tudni:

A túra naponta kétszer, 11 és 13 órakor indul a Főpályaudvaron található információs központ elől, de csatlakozni a Nemzeti emlékmű előtt is lehet (11.15, és 13.15-kor), a tényleges túra ugyanis itt veszi kezdetét. Előzetes bejelentkezésre nincs szükség, elég időben odamenni a találkahelyekre. Várostérképet innen érdemes letölteni.

 

Zaanse Schans, Amszterdam közelében

Egy letűnt kor Hollandiájára kíváncsi? Amszterdamtól nem is kell messzire utaznia érte: csak Zaanse Schansba kell elvonatozni. Itt vízimalmokat, régi élelmiszerboltot, fapapucs-készítő műhelyt, régiségboltot, sajtkészítő műhelyt és lábas jószágokat is találunk. Belépő nincs, csak néhány kisebb múzeumért – például a pékműhelybe való bejutásért – kell fizetni, de ezek nélkül is teljes az élmény.

A bájos skanzenben a kedvenceink a tó körül álló vízimalmok voltak, de persze a fapapucs- és a sajtkészítő műhely meglátogatása is kötelező. Előbbiben a népi lábbeli készítésének csínját-bínját leshetjük el, utóbbiban pedig mennyei sajtokat kóstolhatunk. A Zaanse Schansba az amszterdami főpályaudvarról juthatunk ki egy körülbelül negyed órás vonatozással, melynek menettérti ára 5 euró körül van. A megállóban található kis büfében tudunk térképet is szerezhetünk a környékről.

A bejegyzés forrásai:

http://travelo.hu/turista/2013/0/23/ha_csak_egy_euroja_van/

http://travelo.hu/turista/2013/08/02/nem_gondoltuk_hogy_ide_nincs_belepo/


Back to Top