Elvisz a boeman, avagy egészségre nevelés népi bölcsességekkel

2018. április 2., hétfő

Mint tudjuk, a gyerekeknek azért kell mindenféle nemszeretem dolgot legyűrni a torkukon, mert „az egészséges”, és azért nem szabad ész nélkül nasizniuk, mert az meg éppenséggel nem az. Az anyukák egymás között is heves vitákon edződnek, ha az anyatej áldásos hatásairól, a bioélelmiszerek beszerzési helyéről, oltásokról és vitaminokról kell értekezniük. Sokan inkább tutira mennek, és valóságos megszállottsággal alkalmazzák szinte mindenben a lehető legegészségesebb praktikákat, amikhez ráadásul a leghatásosabb érvekkel kell felfegyverkezniük, ha nemcsak a többi anyukát, hanem elsősorban a gyerekeket szeretnék meggyőzni...

Szegény holland gyerekek sajnos nem tudhatják, hogy a répától jobban tudnak majd fütyülni, nekik egyszerűen azért kell répát rágcsálniuk, hogy jó legyen a szemük. A gezondheidsnet.nl összegyűjtött még pár érdekességet, ami a mi szemünket is felnyitotta a témában. Cikkükből az is kiderül, hogy ezek a népi bölcsességek valóban hatásosak-e.

Egészségre nevelés holland módra

„Een kruisje in je muggenbult helpt tegen jeuk.”

Ha a körmöddel egy kis keresztet mélyesztesz a szúgyogcsípésre, elmúlik a viszketés. Nálunk mondjuk bevált, és állítólag elalvás előtt ez a legjobb módszer, mert könnyen eltereli a figyelmet. Hatása nagyon rövid távú ugyanis. Más kérdés, hogy Hollandiában még soha nem sikerült szúnyoggal találkoznunk, ezzel szemben a legyekkel már komolyabb csatákat kell vívnunk, ha betévednek hozzánk.

„Niet de deur uit zonder ontbijt”

Reggelizzetek, mielőtt útra kelnétek! Az elhízásra 4x kevesebb esélye van a reggelizőknek, már csak azért is, mert nem esnek kísértésbe, ha korgó gyomorra nasizni támadna kedvük. Ezt a magyar gyerekek is pontosan így tudják, akiket ráadásul nem feltétlenül etetnek csokis kenyérrel reggelenként. A voedingscentrum mindenesetre bátor a tabudöntésben, hiába nemzeti reggeli a hagelslag (csokidara) kenyérrel, sajnos nem nevezhetjük egészséges reggelinek többé.

„Van tv kijken krijg je vierkante ogen”

A TV-nézéstől négyszögletes lesz a szemetek :-) Ez majdnem jobb, mint a puha orr a hazugság leleplezésére. Azonban a TV-nézés elvileg nem rontja a szemet, csak irritálhatja, ezért a felnőtteknek is tanácsos kétóránként 15 perc szünetet tartaniuk, bármilyen monitort is bámulnának éppen.

„Als je kauwgom doorslikt, krijg je een kauwgomballenboompje in je buik”

Ha lenyeled a rágót, rágófa nő a pocakodban. Esetleg összetapadnak a beleid, vagy ha mégsem, akkor 7 évig a gyomrodban marad. Bár a kisgyerekek számolatlanul képesek falni a rágót, problémát csak nagyobb mennyiségben tud okozni. Különben normális módon távozik a beleinkből, a többi emészthetetlen ételösszetevővel együtt.

„Van neuspeuteren krijg je een bloedneus”

Ha piszkálod az orrod, vérezni fog! És akinek sokszor vérzik, csak nagyon óvatosan szabad kifújnia az orrát, és nedvesen kell tartani a szobában is a levegőt, hogy ne száradjon ki az orrnyálkahártyájuk. Érdekes, hogy a forrás semmit nem ír a szipogásról, de az nyilván egészségesebb, mint az orrunkban turkálni…

Egészségre nevelés holland módra

És hogy mi mindennel szokás még a gyerekeket ijesztgetni? Ami az angoloknál a Boogeyman, az a németeknék a Krampusz, mifelénk a Bákász és a Bumbus a legfélelmetesebb. A holland ijesztgetős szörny a boeman, de őszintén reméljük, hogy a komoly ijesztgetés kiment már a divatból, és a gyerekeket már nem egzecíroztatják folyton, csak épp egy picit annyira, amennyire még „egészséges”.


Back to Top