Egy kedves holland hagyomány: Abraham és Sara

2017. szeptember 25., hétfő

Nem feltétlenül kell, hogy iszonyú kínos legyen egyre öregebbnek lenni, bármit is mondjanak a plasztikai sebészetek és a szemránckrémgyártók. Hollandiában mintha még az öregedés is másmilyen lenne, bár néha egész nehéz megállapítani, hogy az idős nénik egyszerűen csak csúnyán ráncosodnak, vagy tényleg matuzsálemi korúak, amihez képest viszont ragyogóan néznek még ki. Úgy tűnik, a kerek ötvenessel sem nagyon búslakodnak errefelé a népek, ugyanakkor a megünneplését sem viszik fényűző végletekig túlzásba.

Az ablakba repülő gólyabábuk és felfújhatós gumikacsák országában elsősorban babázásból jut ki ilyentájt: az Ábrahámok és Sárák szalmabábut kapnak szülinapjukra, amit a lehető legviccesebb jelmezben, a legfeltűnőbben próbálnak a kedves barátok feldíszíteni.

Egy kedves holland hagyomány: Abraham és Sara

A kép forrása: https://stuffdutchpeoplelike.com/2014/02/02/50-seeing-sarah-abraham/

Az „Abraham gezien hebben”, illetve „Sara gezien hebben” azt jelenti tehát, hogy az ünnepelt megérte az ötvenet. A történetben két bibliai szál is keveredik, egyrészt Jézus azt állította, látta Ábrahámot, pedig szemlátomást „még ötven éves sem volt”. Mindemellett a bibliai pár a késői gyermekáldás miatt lett szimbóluma a vénüléssel való szembenézésnek, és ez a hollandiai szokás az utóbbi évszázadokban szelídült vicces, és csöppet sem ciki hagyománnyá. A XIX. században még azokra mondták, akiknek nem sikerült megházasodnia, de ma már nem divat firtatni az ilyesmit. Később, a női vonalon a „Sárák” egész kreatívan kezdték kifigurázni egymást, tésztából vagy húsból készítettek öregasszony formájú, csúf de ehető babát az ünnepeltnek.

Mára már a bulikellékeket áruló gagyi-boltok komplett díszletet kínálnak a kerek évfordulókhoz, és néhány szomszédságban, esetleg az egész faluban egyértelmű, olykor inkább ordító jelek utalnak az esetleg inkább csendes, meghitt ünneplésről ábrándozó ünnepelt kilétére. A baráti társaságok, rokonságok, de a munkahelyen a kollégák is szívesen kiveszik a részüket az ilyen kerek évfordulók ünnepléséből, így a semmi mással össze nem téveszthető díszlettel az irodák folyosóján is szembetalálkozhatunk.

Egy kedves holland hagyomány: Abraham és Sara

A kép forrása: https://stuffdutchpeoplelike.com/2014/02/02/50-seeing-sarah-abraham/

Senki ne essen pánikba, ha hirtelenjébe egy Abraham/Sara köszöntésre kellene gyorstalpalva felkészülnie! Az abrahamsara.nl a legapróbb részletekig ad tippeket a versikék és dalocskák költéséhez, oklevél kiállításához, bábudíszítéshez, tortasütéshez, ajándékvásárláshoz egyaránt. Megalomániás társaságok pedig felfújható óriásbabát is bérelhetnek a bulira. Az idei leghíresebb Ábrahám maga a Király volt, akinek az ünnepi ceremóniája 1,3 millió euróba került, és az egész országban nem kellett senkinek dolgoznia (természetesen majd az 51.-en sem kell).

Az Ábrahámok és Sarák honlapja egyébként négy nyelven is elérhető, ami arra utal, hogy e vidám szokás szélesebb körben is terjedni kezd. Ki tudja, hátha a Valentin-nap meg a Halloween mellett egyszer csak elterjed majd mifelénk az óhazában is?


Back to Top