Egy 60 éves nyúl Utrechtből

2015. június 18., csütörtök

Nijntje kicsiknek szóló kalandjain a holland mellett számtalan nemzet gyermekei cseperedtek fel. Nevét a konijntje, azaz nyuszika szó rövidítése alapján kapta. Akinek más néven ismerős, az se csodálkozzon, hiszen angol nyelvterületeken és Japánban Miffy néven ejtette ámulatba a kicsiket. A kedves kis nyuszi az elmúlt 60 évben 32 könyvben szerepelt, melyeket világszerte 85 millió példányban, több, mint 50 nyelvre lefordítva értékesítettek.

Egy 60 éves nyúl Utrechtből

Nijntje Utrechtben született, lévén, hogy alkotója, Dick Bruna utrechti lakos volt. A város meg is becsüli híres szülöttjét. Az Utrecthben járó eddig is beleütközhetett bárhol és bármikor, most azonban - a megalkotásának 60-ik évfordulóján -, hihetetlen számban, méretben, színben találkozhatunk szobraival, képmásaival. A hivatalos születési dátum egyébként 1955 június 21-e. Formája eddigi 60 éve alatt - apróságokban persze -, de többször változott.

Het nijntje-pleintje néven saját teret is kapott, ahol a nyuszi szobra is áll, ami Marc Bruna, Nijntje megalkotója fiának műve. Nijntje első kalandjait egyébként pont az ő szórakoztatására készítette apukája, melyhez az ötletet szimplán a kertjükben ugrándozó nyuszik adták.

Nijntjének Utrechtben saját közlekedési lámpája is van, amely a Lange Vliestraatnál lévő gyalogosátkelőnél található.

Egy 60 éves nyúl Utrechtből

Persze nem csak Utrecht fejezi tiszteletét, szeretetét gyerekkori kedvencének, hanem egész Hollandia. A szülinapi nyulak vándorolnak az országban, útjukat a www.nijntjeartparade.nl honlapon tudjuk követni. Az évfordulós alkotásokat ismert művészek készítették.

Egy 60 éves nyúl Utrechtből

A Nijntje Art Parade egyébként az ünneplés mellett nemes célt is szolgál: a nyuszis termékek eladásából származó bevétel egy része az Unicef iskolázási kampányát támogatja.

Természetesen idén Keukenhof is megemlékezett tulipán-képmás formájában a nyuszilányról.

Akinek a mesék, könyvek, a róla szóló film - Nijntje de film - nem lenne elég, az Nijntje viert feest címmel színházban is ünnepelheti a kedves kis nyulat.


Back to Top