Delfti csempe falvédő helyett

2020. január 18., szombat

Mostanra már biztosan mindenki túl van a munkahelyén az újévi „Beste wensen” szertartáson, mely során a cég összes dolgozója kézfogással, a nők ezen kívül többnyire „három puszi jobb arccal kezdve” művelettel tud le (a puszit azért sokan megpróbálják megúszni), és aminek nagyon is lehet szerepe a szokásos téli járványos betegségek számának megugrásában is.

Nemhiába vannak tele a Facebook-hirdetések fogyókúrás receptkönyvekkel, edtzőterem-bérletekkel és leszoktató szerekkel: itt az idő változtatni, bármiből is akarunk szebben, jobban teljesíteni. Mivel a munkahelyi rendrakás stílusosan egy munkával kapcsolatos bölcsességeket sodort a kezem ügyébe, elszállt minden kétségem afelől, hogy a spirituális fejlődésemet ezúttal holland szakirodalommal tápláljam, hiszem ezérttartittezazország, meg amúgy is, a hollandokbiztostudnakvalamit. Nem is akármilyen könyv ez, delfti kék mintás csempékre írott bölcsességek ezek, a Delftsblauwe tegelwijshedenreeks sorozatból.

Delfti csempe falvédő helyett

Míg a magyar fali hímzések többnyire a női sors tűrésére vagy az Úrnak való engedelmességre intettek, modern kori mémesített változataikban pedig mindenféle disznóságról szólnak, addig a delfti kék csempékre pingált holland mondások, bölcseletek és onelinerek sokkal szélesebb skálán mozognak, de ma már ugyanúgy a vicc-kategóriát erősítik, mint mifelénk. Azért az efféle tegeltje wijsheid – ek webshopja alapján mindenesetre van rájuk szép számmal kereslet. (Természetesen az égvilágon mindent elkészítenek, és saját bölcsességek formába öntésére is vesznek fel rendelést.)

Hogy egy olcsó kiadású, percek alatt kiolvasható könyv nem fordít meg a damaszkuszi úton, azt lehetett sejteni, de hogy a lélekölő kapitalista világ bérmunkás-sorsa Hollandiában szinte semmivel sem különbözik a mienktől, azt nem gondoltam volna.

De ahogy a mondás tartja, goede raad is duur, azaz a jó tanács sokba kerül, szóval ingyen itt sem lehet különös betekintést szerezni a titkos fogásokba, percek alatt meg pláne nem.

Tijd is geld (az idő pénz), werk om te leven, leef niet om te werken (nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk), mijn baas doet niks, en ik help hem (a főnököm semmit nem csinál, és ebben segítek neki)a könyvet eddig még magyarok is írhatták volna, bár magyarul inkább az „evésnek való élésről ” szól gyakrabban a középső mondás.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder (egyedül gyorsabb vagy, de másokkal együtt tovább elérsz), samen zijn we sterker (együtt erősebbek vagyunk) – ez már hollandosabb, bár a brabanti változatában a wij-metaliteit (a hollandiai kollektivistább, déli csücsök) nem azt jelenti, hogy attól még az asztal alatt, ha a szükség úgy hozza, ne rugdoshatnánk egymást. A mostani munkahelyemen a helyes munkakultúra mantrái közül mindenesetre a főnököm íróasztalán kiragasztott Dramadriehoek/groeidriehoek győzött meg arról, hogy jó helyen vagyok, bár néha nem ártana újra átismételni ezt a leckét…

A következő gondolat már-már zen buddhista bölcsességre vall, a neten angolul az Einstein-mémek között kering egy hasonló. Als je altijd doet wat je deed, krijg je ook altijd wat je kreeg (ha mindig ugyanazt csinálod, mindig ugyanazt fogod kapni).

Okoskát (hollandul Brilsmurf) sem hiába hajították ki mindig a törpék: Praat niet alleen maar uit ervaring, zwijg ook eens uit ervaring (Ne csak tapasztalatból beszélj, hanem hallgass is néha tapasztalatból).

Delfti csempe falvédő helyett

Hollandiában a szolgáltatások nem mindig annyira ügyfélbarátok, amennyire lehetnének, a pökhendi vevőnek nem is nagyon igyekeznek a kedvébe járni: De klant is koning, mits deze zich koninklijk gedraagt (a vevő a király, amíg nem viselkedik királyként) . De az arany középutat keresik mások szakértelmének megítélésében is: Kennis is van geen waarde tenzij je deze in de praktijk brengt (a tudás önmagában nem értékes, csak ha gyakorlatba ülteted).

A könyvben szó esik még a céges hierarchia igazságtalanságairól, a hibázásról és a nyugdíjvárásról is, valamint a helyes szelektálási és döntési képességekről is. Ez utóbbi néha kifejezetten jól jön: Twijfelen mag, aarzelen niet (kételkedni szabad, habozni nem). Az érvényesülés útjának elején pedig nem ciki szegénynek lenni, azaz fantasztikus szójátékkal kifejezve: Carrière maken is van zakgeld naar een zak geld (a karriercsinálás: a zsebpénzből egy zsák pénz lesz), bár reméljük van olyan, akinek a munkája ezen túlmenően némi örömet is jelent….

A falicsempék és a bölcsességek sem maradnak meg kizárólag a munkákról szóló sorvezetők keretein belül: a sorozatban már megjelent a szerelemről, barátságról, insprirációról, de még az időjárásról szóló gondolatokat összegző könyv is.

A legjobbakat kívánjuk mindenkinek a munkában, érvényesülésben! (a háztartási munkát, az önkénteskedést, a gyereknevelést és a tanulást is beleértve természetesen).


Back to Top