Bringázzunk!

2014. május 31., szombat

A hollandiai kerékpárok számát 18 millióra saccolják. Évente 1,2 millió új kerékpárt adnak el Hollandiában.

Ennek a rengeteg bringának kb. 5 százalékát jelentik be lopottként évente. Ennél a lopások száma nyilván több. A statisztikai hivatal - CBS - szerint minden harmadik lopásról szerez tudomást a rendőrség.

Így a becslések alapján 12 másodpercenként lopnak el egy bringát az országban... A lopott bringák nagy része a csatornákban lel végső nyugalomra.

A lakosok 84 százalékának van legalább egy kerékpárja. Az összes lakost tekintve átlagosan 1.1 darab jut minden egyes hollandra.

Bringázzunk!

Egy átlagos holland napi 2,5 és évi 900 kilométert bringázik.

A kerékpáros utak hossza körülbelül 35.000 km. Ebből a legtöbb Noord-Brabantban található.

A kerékpárt jelentő fiets szó eredetét nem tudni biztosan. Egyesek szerint a kerékpárkészítő E. C. Viets nevéből alakult ki, de használata már a mester működése előtt elterjedt. Mások szerint a francia vitesse - sebesség -, vagy vélocipède szavakból származik. Megint mások szerint az egyes nyelvjárásokban használt vietsen - gyors haladást jelentő - ige módosulása. A kevésbé tudományos megközelítés szerint a szó a gyorsan mozgó kerékpár által kiadott ffts hangból ered :)

A holland Fietserbond, azaz a kerékpárosok szövetsége pár évenként kiosztja a Fietsstad - kerékpáros város - címet a pályázók között. 2014-ben Zwolle a cím birtokosa.

Amszterdamban 40-50 magyar riksás dolgozik.

 


Back to Top