Bevezetés a holland pénzügyekbe

2018. február 18., vasárnap

- Milyen a holland paradicsomleves?

- A forró vizet piros tányérban tálalják.

És ez csak egy a több tucat belga viccből, amely az északi szomszédok kóros zsugoriságából űz gúnyt. Hollandiából nézve persze ez egyáltalán nem ciki, itt ez a nemzeti sport, és még a legfukarabb fajták is sokat tanulhatnak tőlük.

Szóval, ha nemrég érkeztetek Hollandiába és még kicsit idegen az itteni rendszer, akkor a 2018-as év pénzügyi áldásaihoz a magunk részéről néhány hasznos tudnivalóval járulnánk hozzá.

Először is, Hollandiában is szükségünk lesz egy bankszámlára, mely rögtön kétféle célra használható: a betaalrekening, amiről fizetni lehet és a spaarrekening, amin a megtakarítást lehet vezetni. Az inkomsten jelenti a bevételeket, az uitgaven a kiadásokat, az overschrijvingen pedig az átutalás holland megfelelője. A kamat a rente, a rentepercentage pedig a kamatláb. A pinpas a bankkártya, a creditcard pedig a hitelkártya, ez utóbbival lehet csúnyán mínuszba kerülni. A klantenkaart a hitelkártya egy olyan formája, amit csak egy maghatározott üzletláncban lehet használni. Ezeken a kártyákon kívül az évek során egy egész bukszányi vásárlásra csábító pontgyűjtő- és kedvezménykártya kerül majd birtokunkba, és jó eséllyel mindegyikről tudni fogjuk, éppen milyen akcióval „spórolhatunk” a legtöbbet.

A holland hétköznapoknak megvan a maga pénzügyi-kereskedelmi ritmusa: hétfőn nagyon sok bolt zárva van, vagy későn nyit. Csütörtök este viszont a szupermarketek hosszabbított nyitvatartása jellemző, hogy legyen időnk felkészülni a hétvégére. A szombat sok helyütt piacnap, vasárnap viszont olykor még nagyobb városokban is zárva tartanak a boltok. Esetleg havonta egy vasárnapon mégsem, de az esedékes koopzondagról mindig előre kapunk tájékoztatást. Magyar látogatóinknak legtöbbször a hétfői zárva tartás és Mastercard korlátozott használata jelenthet gondot. Bankautomatákból persze mindenhol lehet forintszámláról is eurót felvenni, de a készpénzes fizetés néhány helyen már nem lehetséges.

Bevezetés a holland pénzügyekbe

Geld uit de muur halen” - így mondják a bankautomatából való pénzkivételt, azaz itt szó szerint a „falból veszik ki a pénzt”. Az ATM-ek neve geldadutomaat, vagy a megmosolyogni-való pinautomaat (pinnen = kártáyával fizetni), ritkán hívják bankautomaat-nak is. A bank különben nemcsak a pénzintézet neve, hanem hollandul pad, kanapé és kocsiülés is lehet, ennek története a régmúlt időkre nyúlik vissza:

A bank szó olasz eredetű, az első pénzintézetek is Itáliában jöttek létre, és a középkori olasz városokban a pénzintézeteknek volt egy nyilvános asztala (=padja, ami olaszul banco), itt lehetett fizetni és pénzt felvenni. A hollandban megmaradt tehát a szó mindkét jelentése.

Pénzköltésben a legunalmasabb kocka-típusok a legmenőbbek: ők azok, akik tisztában vannak az árakkal, nem vásárolnak impulzívan és folyamatos kontroll alatt tartják a kötelező kiadásokat. Élelmiszerből sokszor érdemes a legolcsóbbat venni, mert Hollandiában azok is jó minőségűek, és tulajdonképpen nem „gyanúsan” túl olcsók.

A ruhák terén pedig, a vállalkozókedvűek kombinálhatják az újévi rendrakási fogadalmaikat az észszerű ruhatár kialakításával, azaz elkerülik a vásárlási mánia és az értelmetlen halmozás csapdáját.

Bevezetés a holland pénzügyekbe

Azt mondják, legtöbbször azok vesznek felesleges ruhákat, akik nem látják át, mi van a szekrényükben, így a legmenőbb megoldás a kevés, egyedi, jó minőségű ruhadarab. Akinek ez nem megy, azoknak átmenetileg a kringloopwinkelek (használt holmi) nagyon jó megoldást nyújtanak nemcsak filléres ruhatár, hanem olcsó bútorok-háztartási kellékek beszerzéséhez is, de könnyű rászokni, és a sok felesleges holmitól nem olyan könnyű megszabadulni. Esetleg az igazi recycling jegyében a használtan vett használt holmit is ingyen visszaveszik a kringloopwinkelben, vagy a helyi milieustraaton (a helyi hulladékszolgáltató üzemelteti), ahol év közben folyamatosan megszabadulhatunk akár a szekrény méretű lomoktól is. Akinek eggyel jobb minőségű szeméttől kell megszabadulnia, az próbálkozhat pénzt kérni érte a marktplaats.nl-on, egész jók az esélyek, nagyon pörög ez a felület.

Igazi koopjesjagereknek (az akciók szerelmesei) való az Action bolthálózata és az op=op, ami azt jelenti: amíg a készlet tart.

Az online vásárlásnak, bár instant terápiás hatása van, mégsem érdemes bedőlni, bár Hollandiában nagyon felfutott már ez az üzlet, általában egy-két napon belül megkapjuk a megrendelt árut. Fizetni legtöbbször iDEAL-on keresztül lehet (a PayPal „holland változata”, azaz egy bankok, fizetési szolgáltatók, kereskedők között álló közvetítő), és ha nem vagyunk otthon, akkor a csomagküldő szolgálat legközelebbi leszerződött partnerénél (élelmiszer-üzlet, papírkereskedés, bármi) nyitvatartási időben átvehetők. Postahivatalok Hollandiában már egyáltalán nincsenek, de a posta levélfeladási helyein (a legközelebbi a postnl.nl honlapon lekérdezhető) legtöbbször csomagot is átvehetünk.

Akik nem a materialista élvezetekben gondolkodnak, azoknak a nagyszerű utazási ajánlatok tehetik próbára a pénzköltésnek való ellenálló-képességét. A skyscanner.hu-n listázni lehet az épp legolcsóbb úti célokat (havi bontásban is), ahova nemcsak a szép számú hollandiai légikikötőről indulhatunk (Amszterdam Schiphol, Rotterdam-Hága, Eindhoven, Maastricht, Groningen), hanem a környékbeli német (Düsseldorf) és belga (Brüsszel-Zaventem, Brüsszel-Charleroi) repterek kínálatát is érdemes végigböngészni. A Wizzair járataira holland számláról, iDEAL-lal is lehet fizetni.

Hollandiában az év elején már megrendezték a nagyobb vakációbörzéket, de a http://expomatch.vakantiebeurs.nl oldalon utólag is szerezhetünk inspirációt nyaralási terveinkhez. Aki pedig még nagyobb kiadáson gondolkodik, például házvásárlás formájában, annak szeretettel ajánljuk a 2018. március 9-i lakásvásárlás-börzét, melyet az utrechti Jaarbeursben rendeznek „Beurs Eigen Huis” címmel.

Bevezetés a holland pénzügyekbe

És ha már eljutottunk a spórolástól a pénzszórásig, térjünk ki a hollandok biztosítási mániájára is: ebben is a világ élvonalában vannak. Egy 2017-es forrás szerint a hollandok a jövedelmük több mint 4%-át költik biztosításra.

Igaz, a szemüveg-biztosítás, mosógép-garancia meghosszabbítása, kárpitfolt-biztosítás nevetségesen túlzónak tűnhet, és a szakemberek is inkább józanságra intenek. A csöpögő csap megjavíttatására, olajcserére, karbantartásra inkább tartalékot érdemes gyűjteni. Az egészségbiztosítás (zorgverzekering) és a gépjármű-biztosítás (WA-autoverzekering) kötelezőek, lakástulajdonosoknak a saját ingatlan biztosítása is, emellett a felelősségbiztosítások (aansprakelijkheidsverzekering), a háztartási biztosítás (inboedelverzekering) és az elhalálozási biztosítás (overlijdensrisicoverzekering) jelentenek komoly mentőövet szükség esetén. És persze az utasbiztosítások (reisverzekering), esetleg betörés elleni biztosítás (verzekering tegen diefstal), mely a hosszabb utazások idejére is megnyugtató megoldást nyújthat.

Az egészségbiztosítás fajtájáról minden év decemberében lehet dönteni és igény esetén biztosítót váltani, ekkor jelennek meg az összehasonlító elemzések és ajánlások a különböző biztosítási csomagokról.

Gyermekvállalást, fogászati kezeléseket lehet előre tervezni a következő évre, de lábtörést és fizioterápiás kezelést már kevésbé, szóval az alternatív és kiegészítő biztosítások területén mindenkinek magának kell megálmodnia a megfelelő csomagot.

Ahogy a mondás tartja: „Voor geld gaat zelfs de hemel open.” - pénzért kinyílik a mennyország kapuja is, szóval tuti pénzügyi tippek helyett azt kívánjuk, hulljon rátok pénzeső 2018-ban is!


Back to Top