Az utrechti Jaarbeurs

2017. február 12., vasárnap

Akik Utrecht hangulatos belvárosába szeretnének jutni, sétálni a csatornái mentén, ha vonattal érkeznek, nem tudják megúszni, hogy a hatalmas pályaudvaron és a Hoog Catarijne üzletközponton bolyongjanak úgy 10-15 percnyit, hogy végre meglegyen a kijárat.

Ha azonban az ellenkező irányba indulnánk, akkor másik kijáraton keresztül, egy kis sétálás után a Jaarbeurspeinen át, a hasonlóan megalomániás Jaarberurshöz jutunk el. A tér biztos sok mindenkinek ismerős a szivárványszínű Aura Utrecht díszítésével.

100 éves a Jaarbeurs

Nos, idén február 26-án éppen 100 éves a Jaarbeurs, ami magyarul vásárközpontot, vásárépületet jelent. Az első vásár apropója éppen az első világháború utáni belföldi kereskedelem fellendítése volt, ugyanis jó pár, korábban külföldről importált terméket Hollandiában kezdtek gyártani. S mint tudjuk, Utrecht éppen középen van, így mindenfelől jól megközelíthető és kiválóan alkalmas a kereskedelmi kapcsolatok teremtésére. Az első vásár két hétig tartott, 690 cég mutatkozott be, és mintegy 87.000 látogatót vonzott.

Az első állandó vásárépület alapkőletétele csak 4 évvel később történt, de már abban az évben átadták a nyilvánosságnak. A két háború között – a német megszállás időszakát leszámítva – Koninklijk Jaarbeurs volt a neve. A jelesebb mérföldköveknél tulajdonképpen mindig jelen voltak a királyi család tagjai, ők avatták fel az új épületeket, nyitották meg a rendezvényeket, róluk nevezték el az újabb komplexumokat: 1955-ben a Bernardhalt, 1970-ben a Beatrixgebouwt adták át.

Az első, háború utáni vásár videója 1946-ból származik, ahol a legkülönfélébb árukat, divatcikkeket, még a csehszlovák Bohemia kristálytermékeit is bemutatták.

 

1985-ben II. János Pál pápa is itt járt, és az Irenehal részen fogadta mintegy 20.000 hívét. Az 1990. január 25-i orkán erejű vihar miatt pedig a rögtönzött hálótermekben éjszakáztak az Utrechtben rekedt utasok. A Prins van Oranjehalt 1992-ben kezdték építeni, melyet ma Hal1-nek hívnak, és már akkor geotermikus hőszivattyú rendszerben gondolkodtak, ami a környezeti fenntarthatóság jegyében a nyári hűtést és a téli fűtést látja el. 1995-ben a Davis Kupát rendezték itt, 12.000 néző előtt. Ebben az évben nyitották meg a Beatrix Színházat is, ami a pályaudvarhoz legközelebb eső, balra lévő hatalmas épületet takarja.

A fejlesztések napjainkban is folytatódnak, az új épületek mindig bekerülnek a leg-leg-legmodernebb, legjobb, legnagyobb építészeti csodák közé, az 1997-ben átadott Media Plaza például még most is Európa egyik leginnovatívabb kongresszusközpontjának számít, és a 2013-ban átadott Supernova még annál is futurisztikusabb hangulatú. Az egyik legutóbbi hatalmas rendezvény pedig a 2015-ös Tour de France volt, ami innen indult.

A Jaarbeurs-ön szinte mindig van valamilyen vásár, kongresszus vagy kiállítás, szakmai rendezvény vagy akár egy koncert vagy party.

100 éves a Jaarbeurs

Idén például a Vakantiebeurs-szel nyitottak, és a másik jelentős turisztikai kiállítást, a Fiets- en Vandelbeurst is itt rendezik. A KVK rendezvényeit vagy az országos karriernapokat is itt szokták rendezni. A jaarbeurs.nl-en két évre előre tájékozódhatunk a közelgő eseményekről.

A Jaarbeurst persze folyamatosan fejlesztik tovább, nemrég adták át a Kinepolist, Hollandia legnagyobb mozikomplexumának első 6 termét, mely összesen 14 teremmel és 3.300 ülőhellyel várja a mozirajongókat.

100 éves a Jaarbeurs

Aki Hollandiában él, valószínű, hogy előbb vagy utóbb eljut a Jaarbeursbe. És nem kell hozzá mindenképpen üzletembernek lenni. Elég, hogy ha a érdekel minket a körülöttünk lévő világ. Hiszen ha csak a következő havi programot nézzük lesz: zenei, tánc, vegán, ingatlan, esküvő, szépség, vasút, HR és még rengeteg témában workshop, kiállítás, vásár...


Back to Top