Az a bizonyos ikeás amszterdami fotó biciklivel...

2019. február 17., vasárnap

Az Ikea amszterdami csatorna előtt álló kerékpárt ábrázoló fotója sok nappali és hálószoba falán lóg. A sok ebben az esetben közel fél millió, a világ minden pontján eladott terméket jelent. Azaz a képet szinte mindenki ismeri, viszont fogadni mernénk, hogy a hivatalos nevét nem feltétlenül: a VILSHULT Amsterdam jelenleg 54,95 euróért kapható Hollandiában.

A mű készítésének helyét már sokan próbálták megtalálni, páran több, a legtöbben kevesebb sikerrel. Ami nem is csoda, hiszen csak Amszterdam belvárosában 252 híd található.

Az amszterdami médiaszemélyiség, Tom Roes is egyike volt a kitartó keveseknek, illetve kijelenthető, hogy ő jutott a legtovább a kép és készítője története után kutatva. Tom ugyanis, miután megkapta ajándékba a legendás Ikea terméket, 2018-ban egy komplett, 14 perc hosszú filmet készített a szürke hangulatot csak a piros biciklivel megtörő fotóról, keletkezéséről és alkotójáról.

Az a bizonyos ikeás amszterdami fotó biciklivel…

Tomnak először az tűnt fel, ami valószínűleg mindenkinek. Azaz, hogy a kép mindenhol ott lóg: éttermekben, szállodákban, hentesnél, az AirBnb szállások igen nagy százalékában, fodrásznál, a Facebookon természetesen, szerelőnél, de még pornófilmben is...

A fotó eredete után kutatva hamar megtudta, hogy a fotós argentin volt és Fernando Bengoecheanak hívták. Ő nem műkedvelő amatőr volt, aki szerencsésen elkapott egy jól sikerült amszterdami hangulatot, hanem elég nagy névnek számított, hiszen munkái a Vanity Fair, Elle, Harper’s Bazaar, Oprah magazinokban jelentek meg és fotózta többet között Madonnát, Jennifer Lopezt, Tommy Hilfigert, Naomi Campbellt, Gloria Estefant, Marc Anthonyt, Enrique Iglesiast and Ricky Martint.

Fernando érdeklődése a hírességek után az utazások felé fordult, rengeteg útinapló jellegű sorozatot készített. Valószínűleg egy ilyen utazás során jutott el Amszterdamba is. Ezt azonban bizonyosan nem tudjuk, még Fernando bátyja sem, akivel Tomnak kutakodása során sikerült beszélnie. Ilyen út lehetett öccse utolsó utazása is Sri Lankára 2004-ben, amikor a térségre lesújtott a cunami pusztítását követően eltűnt, teste sosem került elő.

Mint kiderült, Tom nem az a valamit könnyen feladó típus, így megkereste Fernando utolsó partnerét, aki elirányította ahhoz, akivel a kép készítésekor volt együtt. Ő már azt is el tudta mondani, hogy 1999 márciusában fotózta Fernando az eredetileg teljesen színes képet, ráadásul egy bocsánatkérés keretében neki szánva azt. A filmben még a képet tartalmazó, 1999. március 28-án elküldött az emailt is láthatjuk.

Az Ikea már halála után kereste meg bátyját és vette meg tőle a felhasználási jogokat. A képre egyébként Fernando több ezer, nem publikált műve között akadtak rá.

A végére hagytuk a legtöbbünket érdeklő kérdésre a választ, hogy hol készült a fotó? Brouwersgracht és Herengracht találkozásánál, pár perc sétára az Amszterdami Magyar Szalontól.


Back to Top