Amszterdamban mindenki volt már (?)

2017. október 1., vasárnap

"Amsterdam is not a country.” Ahogy mi is megszokhattuk, hogy néhány világsztár a tetszőleges magyarországi koncertjén „ájlávjúbjúdapesztezik”, Hollandiában ugyanez a helyzet, sőt nem is kell világsztárnak lenni hozzá: angolszász területen tényleg mintha az terjedt volna el, hogy Amszterdam maga az ország. A kiigazítás nagyon is jogos tehát.

A városmarketingesek ugyanakkor előszeretettel építenek erre a kis tévedésre. Amszterdamot mindenkinek látnia kell, akkor is, ha csak a Keukenhofig vagy Zandvoortig jut el, legfeljebb kicsit amszterdamosítják a nevét: Zandvoortot például már Amsterdam Beachként is emlegetik :-) Aki bírja Arjen Lubach humorát - ő készítette a 25 millió megtekintésnél járó, Trump-ot köszöntő videót is Hollandiáról -, egy másik műsorát megnézheti arról, mi mindent lehetne Amszterdamnak nevezni még a környéken:

A vagány városban még ma is szinte minden nap az emberi szabadság ünnepe, az idei Pride megnyitójához például Eberhard van der Laan, a város polgármestere ennyit üzent Twitteren:

Ebben a városban mindenki önmaga lehet, és azt szerethet, akit akar.

Ugye nem is lehetne ennél szebben megfogalmazni, mi az ami a kulturálisan rendkívül sokszínű Amszterdamban az egyik legfontosabb irányadó?

Aki nosztalgiával fűszerezve szeretné az ismerkedést elkezdeni, annak Temesi Ferenc: Amszterdam stb. című regényét ajánljuk a boldog 90-es évekből. Mindemellett az Oud Amsterdam videóit is, amelyeket youtube-on is, illetve saját Facebook oldalán érjük el. Ma már persze semmi nem olyan, amilyen akkor volt, bár a belvárosban hömpölygő tömeg nem igazán apadt az évek során.

Amszterdam akkor is világváros, ha viszonylag kicsi: lakossága 850.000 fő körüli, melynek nagyjából a fele külföldi származású, és akik több mint 170 országból érkeztek. Saját agglomerációját nem is lehet talán pontosan meghatározni, hiszen az egész Randstad szinte egyetlen nagyváros már. Sőt, Hollandia jobban hasonlít egy gyéren lakott metropoliszra, mint egy sűrűn lakott országra:

Amszterdamban mindenki volt már (?)

A kép forrása: https://thesmartcitizen.org/

A belváros közel 100 kilométernyi, összesen 160 csatornájának partjain hűtőmágnes-alakú mézeskalácsházak sorakoznak, homlokzatuk ferde, lépcsőik olykor girbegurbák: a város az Amstel torkolatánál, az IJ partján fekszik, és vízből mindenütt, még a föld alatt is több van: az itt-ott megsüllyedt XVII. századi épületek ugyanis cölöpökön állnak. A belváros pontosan olyasmiket találunk, amit tipikusan hollandnak tartanak: könnyűdrogokat áruló coffeeshopokat, ahol gyakran kígyóznak a sorok azelőtt, mielőtt a hétvégi partyk elkezdődnének; a vöröslámpásnegyedet, fapapucsot, virágpiacot, és sok-sok biciklist. A neves múzeumok közül az Anne Frank Museum is az egyik csatornánál, a Prinsengracht 263-267 alatt található, és különleges betekintést nyújt a „hátsó traktus” szomorú világába. Ez a ház már nem a legszorosabb belvárosi részhez, hanem a Jordaan-hoz tartozik, itt kissé gyérül már a turista-tömeg.

Amszterdamban a belvároson túl is van élet, a Zeeburg is népszerű és kellemes, az Amsterdam Centraaltól északra pedig kis kompokkal a nyugisabb északi városrészekig is elhajózhatunk.

További tájékozódáshoz az I amsterdam angol-holland kiadványát ajánljuk, mely igen alapos felkészülést tesz lehetővé az „Amsterdam neighbourhoods” című ebookjával. Az iamsterdam.com oldala 6 különböző nyelven érhető el. Ez nem elsősorban turistaoldal, de készítői nagyon rutinosak minden felmerülő kérdésben, ami az ide látogatókat érdekelheti. Rijksmuseum-, illetve Van Gogh Museum-ügyben, és minden más népszerű attrakció kapcsán pedig elsősorban a múzeumok saját honlapját, ajánlataikat érdemes megtekinteni.

Amszterdamban mindenki volt már (?)

Az éppen Amszterdamba költözők már biztos tudják, hogy a lakhatás nem olcsó. Egy menő amszterdami állásért viszont érdemes lehet ingázni is. A vonatozók gyakran két biciklit is tartanak e célból: egyet otthon, a másikat a munkahelyükhöz legközelebbi állomáson, ami legtöbbször egy rozsdás járgány, és már 15-25 euróért „Stationfiets” néven lehet megtalálni a Marktplaats-on. A lepattant állapot nagyon fontos, ugyanis a lopás elleni védekezés szempontjából még az óriáslakatoknál is hatékonyabbnak tartják!

Amszterdami expatoknak a legközelebbi Expat Fairt ajánljuk, ami október 8-án a Beurs van Berlage épületében lesz (Az Amsterdam Centraaltól van pár perc járásnyira a Damrak bal oldalán, félúton a Dam felé). Regisztrálni ingyenesen lehet.

Idén 6 teremben tartanak előadásokat a külföldieknek pénzügyekről, munkakeresésről, továbbtanulásról, és más hasznos témákról.

Amszterdam egyébként magyar falu is: többnyire ide jönnek koncertezni a saját sztárjaink (pl. Melkweg-be). Az Amszterdami Magyar Szalon havonta szervez kulturális eseményeket. A Herengracht-on található Goethe Intézetben. A PÓDIUM hasonlóan szívmelengető programokat szervez, alig várjuk a legközelebbit! Műsoraikról a facebook oldulukon tájékozódhatunk. A rendszeresen összejövő magyar Meetup csoportot itt érjük el. Magyaros ízekért pedig a Paprika Csárdába érdemes betérni.

Aki mégis inkább holland kultúrára vágyik, ha van kedve, nyomozza ki a három andráskereszttel díszített városi címer történetét, amelyről annyit biztosan tudhatunk, hogy sem az analfabétáknak, sem a híres szexxxiparnak nincs köze hozzá ... Kalandos felfedezést kívánunk!


Back to Top