Ahová nem szívesen költöznél - Skaeve Huse Hollandiában

2022. május 8., vasárnap

A Skaeve Huse egy lakhatási forma, mely eredetileg dán „találmány”, de Hollandiában is egyre elterjedtebbnek számít. Ha eddig nem hallottál róla, ne bánkódj. Lássuk, hogy miért gondoljuk ezt! :)

Egy Skaeve Huse egy egyszerű, önálló kis házikó, gyakorlatilag egy ma divatos tiny house-nak felel meg. A dán Skaeve Huse kifejezés jelentése talán már közelebb visz minket a megoldáshoz, azt ugyanis nagyjából a „különleges házak, különleges embereknek” fordíthatjuk. A „különleges” emberek ebben az esetben pedig olyan polgártársakat jelentenek, akik folyamatosan komoly kellemetlenségeket okoztak korábbi lakhelyükön, vagyis akik képtelenek voltak betartani a békés együttélés szabályait. Azaz ne egy egyszeri alkalommal, például egy születésnapkor zenét üvöltető lakóra gondoljunk, hanem szomszédaikat például folyamatos zajterheléssel, verekedésekkel, rongálásokkal, bűzzel, drogproblémákkal terrorizálókra. Leggyakrabban alkoholisták, kábítószerfüggők vagy komoly pszichiátriai problémákkal küzdők landolnak egy Skaeve Huse-ben. Az alapötlet egyébként az volt, hogy ha elkülönítik a rendbontókat és segítséget nyújtanak nekik, akkor egyrészt az eredeti lakókörnyezetben megszűnnek a kellemetlenségek, valamint ők is esélyt kapnak a későbbi visszailleszkedésre.

Ahová nem szívesen költöznél -  Skaeve Huse Hollandiában

Térjünk is rá talán az egyik legfontosabb dologra: kit költöztethetnek ki, ki költözhet ki egy Skaeve Huse övezetbe? Olyanok, akik vagy önkormányzat, vagy lakásszövetkezet által tulajdonolt ingatlanban laknak, vagy már esetleg hajléktalanok. Azaz a saját házadból akkor sem fognak kirakni, ha nincs nálad antiszociálisabb elem a kontinensen :) Hangsúlyozottan önként meghozott döntésről van szó, még akkor is ha például a rotterdami önkormányzat honlapján a meggyőzés mellett konkrétan megemlítik az otthon bezárásával és a hajléktalanság kilátásba helyezésével fenyegető nyomást és fenyegetést - „met drang en dreiging van sluiting van de woning en het perspectief van dakloosheid” - is. A lényeg, hogy a rendbontók számára világossá tegyék, hogy ez jó megoldás a problémáikra, mert nem tudnak alkalmazkodni a normális lakókörnyezethez.

Ugyanis ez a 10-15 házból álló, a lakott területektől kicsit távolabb létesített övezet nem egy gettó, vagy egy büntetőtábor. Az egy adott házban jellemzően egyedül, vagy maximum másodmagukkal lakók ugyanis folyamatos felügyelet alatt állnak és persze segítséget kapnak. Pszichológusok, egyéb szakemberek és az önkormányzat, lakószövetkezetek munkatársai mellett önkéntesek is támogatják őket. A dolog pozitív része abból is látható, ahogy az eindhoveni egység vezetője fogalmazott: „itt nyugalmat és stabilitást találnak, önmaguk lehetnek anélkül, hogy más zavarnának”.

Abban, hogy mennyi ideig maradhat valaki egy Skaeve Huse-ben, nem egységes a holland álláspont. Míg Rotterdamban semmiképpen sem végleges megoldásként tekintenek erre a formára, azaz az a cél, hogy a lakó egy idő után – amikor képes másokkal is békében együtt élni – visszatérjen a „hagyományos” lakóövezetekbe, addig Eindhovenben úgy állnak hozzá, hogy addig marad valaki, amíg otthon érzi magát és úgy gondolja, hogy neki bejön ez a forma. Skaeve Huse övezetet találhattok például egyébként Amszterdamban, Kampenben, Maastrichtban, Tilburgban, Utrechtben, Rotterdamban. Pontos listát sajnos nem találtunk.

Persze a sok pozitívum mellett továbbra is akad probléma, de az esetek nagy részében a "lakóközösség" berkein belül marad. Mint például egy a közelmúltban Tilburgban kitört verekedés és késelés. Az elkülönítés ellenére természetesen akadnak olyanok, akik nem örülnek és tiltakoznak az ellen, hogy településükön problémás elemeket gyűjtenek egy helyre.

Ha további kérdésetek lenne, ajánljuk a velseni és a rotterdami önkormányzatok témával kapcsolatos remek „gyakori kérdések” tájékoztatóit.


Back to Top