A visszajáró vendég: Parno Graszt

2017. január 29., vasárnap

Talán nem ugrik be mindenkinek elsőre, hogy miről is van szó, de az biztos, hogy nagyon ismerős. Aztán már később feldereng, hogy ja, akik az eurovíziós Dal verseny döntőjéig meneteltek! A zenében otthon mozgóknak pedig egészen biztos, hogy nem kell bemutatni a Sziget Világzenei Nagyszínpada és persze a magyarországi koncertélet egyik népszerű fellépőjét. A hollandiai színpadok is jó pár Parno Graszt koncertnek adtak már otthont, hiszen csak az elmúlt pár évben játszottak Tilburgben, Amszterdamban, Veenendaalban, Utrechtben és még Wageningenben is.

Az 1987 óta fennálló együttesnek eddig négy albuma jelent meg, közülük a 2002-es Rávágok az zongorára című a 7. helyen végzett az Európai Világzenei Ranglistán. Nyugodtan mondhatjuk róluk, hogy zenéjük mára bejárta a világot, 2004-ben a BBC filmet forgatott róluk, 2008-ban Indiában kutatták zenei gyökereiket, 2009-ben pedig az Egyesült Államokban adtak 20 állomásos turnét.

Parno Graszt Hollandiában

Idén március 11-én szombaton ismét Hollandiába jön a szabolcsi (azaz közelebbről: paszabi) roma folk zenekar, hogy a gelderlandi Ede település koncerttermében, a De Kei-ben együtt mulathassunk velük. És persze a holland rajongóikkal! :) Merthogy olyanok is vannak, szép számmal. Az együttes vezetőjével, Oláh Józseffel beszélgetve hallottunk például az egyik korábbi hollandiai koncertjükről, ahol a holland rajongótábor egész profin tudott együtt énekelni a zenekarral, sőt a „Menni, menni, muszáj menni” számuk alatt a színpadra is feltódultak. S hiszitek vagy nem, a „Muki fia” című daluk szövegének egy lelkes rajongó jóvoltából még holland változata is van! A magyar és roma népzene mellett a mostani túrnén a közönség nagy kedvence egyébként az AC/DC „parnograsztosított” változata :)

Az edei koncerthelyszínt sem a véletlen szülte. Ott működik ugyanis egy a Magyarországnak segítő alapítvány, a Stichting Vakaró voor Komló. Az Alapítvány Baranyában, a Komló környéki roma fiatalok jövőbeli esélyeit támogatja. A komlóiaknak is szerveztek már két felejthetetlen Parno Graszt koncertet, valamint a 2013-as hollandiai koncertet is nekik köszönhetjük. Az Alapítvány vezetője, Conny van Tuil elmondta, hogy már az első, 1998-as magyarországi útja óta szereti a Parno Graszt zenéjét, de először 2009-ben, a hollandiai turnén hallotta őket élőben. Conny egyébként is rajong az autentikus cigány zenéért, és munkája révén persze, közvetlenül is számos magyarországi romával megismerkedett már.

Parno Graszt Hollandiában

Az Utrecht közeli helyszín már csak azért is „igazságos”, mert nagyjából az ország közepén van, így talán mindenhonnan viszonylag gyorsan megközelíthető, akár tömegközlekedéssel is. S hogy könnyebben odataláljunk: az Ede Centrum és az Ede-Wageningen vasútállomástokról egyaránt a 2-es busz visz a helyszínre, a „Veldhuizen via Centrum” irányú járat Durendaal megállójában kell leszállni. Innen már csak pár perc sétára van a De Kei.Az esemény facebook oldalán különben közös autóutak is elkezdtek szerveződni, így biztosan mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb elérési útvonalat :) A jegyvásárlásról is találhattok itt információt természetesen.

A másfél-kétórás, nagyon intenzív koncerten szól majd a gitár, tambura, tangóharmonika meg a nagybőgő is, a holland és magyar rajongók legnagyobb örömére! Jó mulatást mindenkinek! :)


Back to Top