A valóságshowk országa

2015. március 30., hétfő

A televíziós történelem első valóságshowja a hollandok nevéhez fűződik. 1991-ben sugározták a Nummer 28 című műsort, amiben idegeneket zártak össze és kamerán keresztül figyelték reakcióikat, cselekedeteiket.

A függöny nélküli nappalis holland házak sokak szerint tálcán kínálták az ötletet ehhez a műsortípushoz, amit a hollandok sokáig uraltak is. A talán világszerte legsikeresebb valóságshow, a Big Brother is holland találmány. Gyártója, az Endemol szakmányban ontja mai napig a hasonló termékeket, nekik köszönhetjük többek között a Fear Factort, az Utopia-t, vagy a The Voice-t. A cég alapítója, John de Mol szerint, ami siker lesz Hollandiában, az százból kilencvenkilencszer sikeres lesz világszerte is.

A valóságshowk országa

Talán ezért is vannak tele a holland tv-k a legkülönbözőbb témájú és persze minőségű "reality" programokkal. És ezeket persze a hollandok imádják.

Keresik Hollandia legrosszabb sofőrjét, férjét, az ország legjobb falvát, vagy akár a tartomány legjobb kolbászát, tetszőleges akárki férjet/feleséget keres... Szóval a lista szinte végtelen. Ez a műsortípus nem kizárólag a kereskedelmi tv-kben látható, hanem a közszolgálati csatornákon is. Persze ott a szelídebb - például egy osztálytalálkozót végigkövető - formájával találkozhatunk.

És hogy lehet-e ezt még fokozni? A hírek szerint lehet, hiszen egy holland tv valóságshow keretében toboroz egy jövőbeni Mars-expedícióhoz önkénteseket. Könnyen megjósolható, hogy a legénység kiválasztása után maga az utazás és a Marson történtek is "realitysítve" lesznek. Bár az szinte biztos, hogy a műsor nem kiszavazáson alapul majd...


Back to Top