A tilburgi betűtípus

2016. április 10., vasárnap

Tilburg, bár Hollandia hatodik legnagyobb városa, nem az a kimondott turistacélpont. Az országba látogatók, vagy az országon belüli kirándulók listáján is bőven megelőzik Hollandia egyéb, kisebb városai, gondoljunk például Delftre, Leidenre, Haarlemre, Maastrichtra, vagy akár s'Hertogenboschra. A nagyobb településeket – Hágát, Rotterdamot, Utrechtet, Amszterdamot – meg sem merjük említeni...

Persze ezen a saját fontkészlet sem fog változtatni, de talán abban segít, hogy Hollandia első saját betűkészlettel rendelkező városaként megmutassa magát a nála népszerűbb helyek árnyékában.

A TilburgsAns ötlete Sander Neijnens grafikus fejéből pattant ki még 2013-ban, aki aztán Ivo van Leeuwen illusztrátorral együtt valósította meg a koncepciót. Nemcsak a város, hanem szervezetek, cégek és magánszemélyek, sőt családok is beálltak a támogatók sorába. Mert hiszen nem is hollandokról beszélnénk, ha nem lenne az üzlet is a projekt része: a betűket, írásjeleket és a szimbólumokat 200 euróért fogadhatjuk örökbe, vehetjük a nevünkre. Ezért a pénzért a birtoklás érzésén túl megkapjuk a szépen bekeretezett és az alkotók által aláírt karaktert. Mivel sajnos a fentiek száma korlátozott, így az eddigi lelkesedést látva, nagy eséllyel lemaradunk az örökbefogadásról. „Szerencsére” a projektgazdák lehetővé tették számunkra, hogy számozott szóközöket (!) vegyünk a nevünkre csekély 10 euróért! A rossz hír az, hogy a szóköz adoptálásának postai úton történő elküldéséért még plusz 1,92 eurót is felszámolnak. Bármennyire is elvetemültnek hat, de a szóközök is szépen fogynak: a cikk megírásának pillanatáig 132 darab már elkelt.

A hatodik legnagyobb holland város is fel szeretne kerülni a térképre

No, de mitől tilburgi egy tilburgi betűtípus? Természetesen nem a betű-, hanem a szimbólumkészlete miatt. Melyek közé az alkotók tényleg megpróbáltak minden érdekesnek gondolt és a városra jellemző, ahhoz kötődő személyt, épületet, helyszínt, múzeumot, fesztivált vagy eseményt besuvasztani. Azok szöveges elnevezését leírva – a mai divatnak megfelelően – azonnal annak piktogramját kapjuk meg. Ki ne szeretné például azt, hogy ha begépeli mondjuk a tilburgi vasútállomás, stadion, hokicsapat, vagy a Gipsy Festival nevét, megjelenjen automatikusan annak képe?

A - nevéből is kitalálhatóan - sans-serif típusú betűkészlet egyébként ingyenesen letölthető és használható, valamint támogatja a magyar nyelvet is! :)

Persze a TilburgsAns célja nem is a gépelés megkönnyítése, hanem annak bemutatása, hogy a talán kicsit szürkének gondolt Tilburg is kínál jó dolgokat. Ilyen például:

  • a Textilmúzeum, amiben a kicsit unalmasnak ható név mögött gyakran meglepő és gyönyörű műalkotásokat láthatunk – természetesen textilből,
  • a 013, Hollandia egyik legnagyobb és legjobb akusztikájú koncerthelyszíne,
  • II. Willem király vára,
  • a Du Pont kortársművészeti múzeum,
  • a Trappista sörgyár,
  • a Tilburg Trappers többszörös holland bajnok és kupagyőztes jégkorong csapat,
  • a tilburgi Kermis, a Benelux államok legnagyobb „búcsúja”,
  • Hollandia legnagyobb éjjel-nappal nyitva tartó bolhapiaca.

Az ötlet mindenesetre jó. Ha csak annyit érnek el vele kitalálói, hogy Tilburg pár napra bekerüljön a hírekbe, már megérte!

A hatodik legnagyobb holland város is fel szeretne kerülni a térképre

A fenti képen egyébként nem egy kislány látható egy hinta előtt, hanem Tilburg egyik köztéri szobra, egy mozdulatlan kislánnyal és hintával - Doreen Southwood Transvaalpleinnen álló Sindroom című alkotása :)


Back to Top