A külföldi továbbtanulás útvesztője - albérlet keresés diákként Hollandiában

2022. január 8., szombat

Hollandia rendkívül népszerű mind a jobb élet reményében érkező dolgozók, mind a diákok körében. A relatív magas fizetés, a jóléti állam, a kiváló felsőoktatás a világ minden tájáról vonzza az embereket. Mivel az Egyesült Királyság 2020-ban kilépett az Európai Unióból, ez sok európai diák számára egyben azt is jelentette, hogy a brit oktatás megfizethetetlenné vált. Hollandia lett sok európai diák számára a külföldi továbbtanulási tervek első számú célpontja.

Az országban 2021-ben már 80.000 külföldi diák tanult, ami az előző évhez képest 4 százalékos emelkedést jelent. Az előrejelzések szerint ez a tendencia a következő években is folytatódni fog. A diákok mellett sokan érkeznek mind az egykori holland gyarmatokról, mind a világ minden tájáról az országba dolgozni, talán ezt mi sem mutatja jobban, minthogy az ország lakossága 1960 óta a harmadával nőtt. Hollandia ráadásul kis területű és sűrűn lakott ország, 17 millió lakosa nagyjából Dunántúlnyi területen él. Többek között ezek az indokai annak, hogy Hollandiában egyre növekvő problémát jelent a lakhatás.

Természetesen ez a probléma az alacsony jövedelmű rétegeket sújtja leginkább, az utóbbi években a diákok lakhatási lehetőségei jelentősen romlottak. Egyes egyetemi városokban a helyzet már annyira rossz, hogy pl.Groningen városában a 2021-es tanévet sok diák sátorban lakva kezdte el, egészen elképesztő módon napi 12,50 euróért. Bár az árat később mérsékelték, sokan hosszú hónapokig éltek sátorban, havi 200 euróért.

Sajnos, ez a jelenség számos kellemetlenséget hozott a holland hétköznapokba. Sok helyen az albérleteket “csak hollandok” számára hirdetik meg, megsokasodtak a kaucióval kapcsolatos csalások és több esetben szexuális ellenszolgáltatást kértek az egyetemistáktól.

Albérlet keresés diákként Hollandiában

Az alábbiakban összeszedtünk néhány szempontot, amire érdemes odafigyelni, ha diákként Hollandiában keresünk albérletet!

Vedd fel a kapcsolatot a tanintézményed nemzetközi irodájával!

Bár ez sokak számára egyértelműnek tűnhet, érdemes felvenni a kapcsolatot a tanintézmény nemzetközi irodájával! Az iskolák szerződésben állnak különböző lakásügynökségekkel, kifejezetten azért, hogy a külföldi diákok elszállásolását segítsék. Sokan élnek ezzel a lehetőséggel országszerte, de minden külföldi diák számára nagy segítség lehet.

Nézz utána a potenciális főbérlőnek!

2022-ben talán ezzel a módszerrel vehetjük elejét legjobban az átveréseknek. Amennyiben találtál egy számodra megfelelő albérletet, nézz utána a főbérlőnek! Érdemes megnézni a Facebook profilját, továbbá az összes nagyobb közösségi platformon ellenőrizni (LinkedIn, Twitter stb). Érdemes a nevét a Google keresőjébe is beírni, sokszor rengeteget elárul az emberről a hátrahagyott digitális lábnyoma.

Legyél óvatos és alapos!

Bár a közösségi média oldalak átfésülése nagy segítséget jelenthet az albérlet keresésnél, örökérvényű igazság az, hogy ha egy hirdetés túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az. Ha a Facebookon nézelődsz albérletek után, akkor ellenőrizd a hirdető profilját, ha pedig lakáshirdető oldalakon keresgélsz, akkor olvasd el mások értékeléseit is a hirdetőről, illetve a lakásról.

Ha a főbérlő nem szeretne személyesen találkozni, akkor gyanús, hogy egy szélhámos állhat a háttérben. Fontos, hogy Hollandiában (Magyarországgal ellentétben) nem divat a lakások feketén bérbeadása, ellenőrizd, hogy a szerződésen megfelelő adatok szerepelnek-e és ne írj alá semmit, amíg nem láttad élőben az ingatlant! Érdemes mindig banki átutalással fizetni és a diákok számára kiemelten fontos, hogy olyan albérletet találjanak, aminek a lakcímét később regisztrálni lehet. A külföldi diákok lakhatási jogairól bővebben a Landelijke Studentenvakbond (LSVb) oldalán tájékozódhattok.

A cikket a HollandEgyetem.hu és a Holland Kisokos - Külföldi Továbbtanulási Útmutató szerzője írta.


Back to Top