Kóstoljuk meg a holland sajtokat!

2014. augusztus 14., csütörtök

Hollandia kisebb, mint fél Magyarország, mégis évente több, mint 750 millió kg sajtot készítenek, szemben a magyarországi 70 millió kg körüli mennyiséggel. Bármerre indulunk az országban, mindenhol szarvasmarhákat láthatunk.

A két legnépszerűbb és világszerte elterjedt típus - az edami és a gouda -  nevét a származási helyéről kapta.

Érdemes felkeresni az országszerte megtalálható sajtpiacok egyikét. Itt a termelők forgalomba kerülés előtt mérlegelik, árazzák, ízellenőrzésre hozzák termékeiket, ezt követően kerülnek csak a kereskedőkhöz. Egy sajtpiac meglátogatása már önmagában élmény, sokszor a turistáknak szóló, régi piacok emlékét és hangulatát őrző "műsorral" dobják fel az első hallásra talán unalmasnak tűnő piacozást.

Kóstoljuk meg a holland sajtokat!

Szóval, látványnak sem utolsó egy sajtpiac, a sok finom kóstolható sajtról nem is beszélve! Ha arra jártok, nézzétek meg az alkmaari, edami, hoorni, goudai vagy a woerdeni piacok egyikét!

A legfontosabb sajtok

(forrás: http://hvg.hu/gasztronomia/20101109_holland_sajt_titka)

Gouda

A Gouda a legsikeresebb és legismertebb holland sajt, a sajtgyártás mintegy 50 százalékát teszi ki Hollandiában. Félkemény, 48 százalék zsírtartalmú, enyhe, kellemes ízű sajt. Az öregedés fokozza az ízeit és keménységét. Tipikusan 12 kg-os kerekekben gyártják, és forgalmazzák, bár létezik Baby Gouda 1 kg alatti kiszerelésben is. A Gouda népszerű kereskedelmi márkái a Beemster, Reypenaer és az Old Amsterdam.

Edam

Az Edam sajt a második legfontosabb sajt Hollandiában, a sajtgyártás 27 százalékát képezi. Félkemény, 40 százalékos zsírtartalommal. Lágy, sós ízű. Minél érettebb, annál ízesebb, tömörebb. Jellegzetes kör alakú, súlya 1,7 kg, gyakran piros paraffin bevonattal.

Maasdammer

A Maasdammer sajt a holland sajttermelés 15 százalékát teszi ki. Nagy lyukak, kupolás forma és édes, diós íz jellemzi. A formát, a jellegzetes ízt és a lyukakat    az érési folyamat alatt felszabaduló gázok alakítják. A Maasdammer legismertebb márkái a Leerdammer és Maasdam.

Boerenkaas (Cuvée)

Boerenkaas (szó szerint, farmer sajt) nem pasztőrözött, nyers tejből készül. A törvény szerint a sajthoz felhasznált tej legalább felének az előállító farmer gazdaság által termelt tejből kell származnia, míg a másik fele maximum két másik gazdaságból beszerezhető. A szabályok jelentősen hasonlítanak a borászatból ismert cuvée borok előállításának szabályaihoz.

Leidse sajt

Az eredeti római köményes leideni sajt 40 százalékos zsírtartalmú, míg a Boeren Leidse (Parasztház Leidse) 20 százalékos zsírtartalmú, száraz, pikáns, kissé savanykás sajt. Az öregedés felerősíti a sajtban található kömény ízét.

Fríz gerezd sajt

Ez a sajt alacsony zsírtartalmú tejből készül kömény és szegfűszeg hozzáadásával. A sajtot szilárd szerkezete, enyhén savanykás íze és a kerék kiszerelés éles pereme jellemzi.  A hosszú érési folyamatnak köszönhetően   meglehetősen kemény és száraz.

Kecskesajt

A holland kecskesajt a félkemény Gouda sajtra hasonlít. Előnye, hogy rövidebb érési folyamatra van szüksége, mint a tehéntejből készülő sajtoknak. A félkemény kecskesajt sápadt, pikáns ízű, belül krémes sajtolvadékkal.

Füstölt sajt

A füstölt sajt megolvasztott, füstölt, majd kolbász alakban megdermesztett sajt. Jellegzetessége a barna bőr és füstös íz.

Herb

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a sajtok, melyeket fűszernövényekkel ízesítenek: petrezselyemmel, snidlinggel, vagy akár csalánnal, mustárral, hagymával vagy paprikával.


Back to Top