A holland nyelvről

2014. szeptember 17., szerda

A holland nyelvet ma körülbelül 28 millióan beszélik. A flamand gyakorlagilag megegyezik vele, az elnevezésbeli különbségnek gyakorlatilag csak politikai okai vannak. A hollandból származik a főként Dél Afrikában és Namíbiában beszélt afrikaans.

A nyelv maga elég rég keletkezett, az úgynevezett old dutch eredetét i.sz. 450 körülire becsülik.

A holland nyelvről

Mint minden nyelv, természetesen a holland is más nyelvek hatása alá került, nem is kicsit. Ennek oka a nyelvterület központi fekvése a francia, az angol és a német nyelvterületek között, az élénk nemzetközi és kereskedelmi kapcsolatok, a gyarmatosító múlt, valamint a spanyolok, osztrákok, németek, franciák és angolszászok fegyveres jelenléte.

Befolyással volt rá főként a latin-görög, jiddis, francia, német, angolszász, olasz, spanyol, portugál és indonéz nyelv és természetesen - persze csekély mértékben - a magyar is :)

A hollandba bekerült néhány magyar, magyar eredetű szó is. Például: goelasj (gulyás), heiduk (hajdú), honved (honvéd), poesta (puszta), tsigaan (cigány), koets (kocsi).

A nyelvnek jó pár dialektusa létezik. Az az urban legend, mi szerint két holland nem feltétlenül érti meg egymást elsőre, annyiban igaz, hogy a nyelvjárások elég jelentős eltéréseket mutatnak. Nem ritka a holland tv-ben, hogy a hollandul beszélő riportalany beszédét felirattal látják el a jobb érthetőség kedvéért.

A holland nyelvről


Back to Top