A Hoge Veluwe Nemzeti Park

2016. július 5., kedd

A Hoge Veluwe Nemzeti Park Hollandia legnagyobb egybefüggő természeti területe.

Az 5500 hektáros nemzeti park rendkívül gazdag természeti kincsekben. Változatos tájai egészen különleges helyekre kalauzolnak: sűrű őszi erdők, afrikai szavannákat idéző mezők és a sivatagszerű futóhomok. Ezek a varázslatos helyek szarvasok, muflonok, vaddisznók, sokféle madár, pillangó és színpompás mezei virág otthona.

Maga a  park Anton Kröller, a sikeres üzletember és szenvedélyes vadász; és felesége, Helene, a lelkes művészetpártoló szenvedélyéből született. Anton, hogy hobbiját művelhesse, 1909-ben vásárolta meg a vadászterületet, és építtetett itt vadászkastélyt.

Kröller úr neve ismerős lehet sokaknak: 1938-ban nyitotta meg kapuit a Kröller-Müller Múzeum, amelyben Helene bontakoztathatta ki életművét. 1907 és 1922 között a házaspár 11.500 műalkotást vásárolt, ezáltal a 20. század egyik legnagyobb magángyűjteményére tettek szert. A képtár a Van Gogh festmények második otthona. A múzeum a híres németalföldi művész 90 festményével és több, mint 180 rajzával büszkélkedhet, ezzel a második legnagyobb Van Gogh gyűjtemény a világon. A múzeumban ezenkívül megcsodálhatóak Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso és Piet Mondrian korai művei is. Nem csoda hát, hogy a Kröller-Müller Múzeum stabil szereplő a Hollandia legnépszerűbb látnivalóit ismertető listán.

És hogy még tetőzzük a park adta művészeti és vizuális élményeket: a múzeum szabadtéri galériája Európa egyik legnagyobb szoborkertje. A modern szobrok 25 hektárnyi területen olvadnak a természeti háttérbe. 160 szobor Auguste Rodin Henry Moore, Jean Dubuffet, Joep van Lieshout kezei közül.

A különleges nemzeti park további izgalmakat tartogat a látogatók számára. 1800 fehér kerékpár várja a kalandorokat, hogy két keréken fedezzék fel a nagy területű, temérdek látnivalót kínáló parkot. A kerékpárokat ingyenesen használhatjuk, minden bejáratnál indulásra készek, és mindenkinek kedvet hoznak a bringázáshoz: a felnőtt méretű bringákon kívül vannak kisgyerekszállító, gyerek, tandem és kerekesszékes járgányok is. Nem csoda, hogy a parkot évente többszázerer látogató szeretné felfedezni, 2015-ben egész pontosan 379.000 ember volt rá kíváncsi. A park népszerűsége töretlenül átvészelte a 2014-es nagy tűzvészt, amely során közel 350 hektáros terület vált a tűz martalékává. Ezt a tüzet egyébként Gelderland tartomány egyik legsúlyosabb katasztrófái között tartják számon.

Szívesen jönnek ide családok, idősebbek, fiatalok, iskolás csoportok, kirándulók, művészetkedvelők, fotósok, lovasok, botanikusok. A bringások 43 kilométernyi kerékpárúton csavaroghatnak.

Ráadásul mindig akad valami jó kis program: szafari és erdész vezette séta, előadások, lovas nap, regionális piacok, bábszínház, barkácsolós workshop, tudomány hete…

Szóval, kell-e ennél jobb program, mint a természet és művészet összefonódásának szimbólumává vált park meglátogatása? :)


Back to Top