A gemeente örül neki, ha szólsz, hogy mit nem csinált meg

2021. május 26., szerda

Egy holland gemeente nem csak az adót szedi be. Persze beszedi azt is, de sok egyéb feladata mellett azért foglalkozik a kisebb-nagyobb panaszainkkal. A magyarországi 3155 önkormányzattal szemben, a 17 milliós Hollandia helyi ügyeit 355 gemeente intézi. Legalábbis a Rijsoverheid.nl honlapja jelen pillanatban 355 önkormányzatot említ, míg a CBS - a Statisztikai Hivatal - csak 352-ről tud...

Ezek az ügyek nagyjából azok, amiket egy önkormányzattól elvárunk, illetve feltételezzük, hogy hozzájuk tartoznak. Azaz egyebek mellett például megszervezik a szemétszállítást, karban tartják a hozzá tartozó utakat és hidakat, okmányokat állítanak ki, engedélyeket adnak és vonnak vissza, stb., stb.

Ha valamilyen problémánk van, illetve ügyet szeretnénk intézni, feltehetően senkinek sem okoz problémát a lakóhelyünk szerint illetékes gemeentével történő időpont egyeztetés, hiszen Hollandiában jellemzően csak „afspraak”-ot követően tudunk bejutni a bürokrácia – szerencsére nem olyan szörnyű - útvesztőjébe.

A gemeente örül neki, ha szólsz, hogy mit nem csinált meg

Ha viszont valami zavar bennünket, még gyorsabban mozgásba hozathatjuk a gemeente megoldó gépezetét. Ugyanis szinte mindegyikük biztosít online, illetve alkalmazáson keresztüli bejelentési lehetőséget, ha például:

  • nem vitték el a szemetet
  • magára hagyott kerékpár árválkodik az utcán
  • kanapé úszik a csatornában
  • kilazult az utcakő
  • hangosak a kocsmában
  • nem működik a jelzőlámpa,
  • nem működik a közvilágítás,
  • stb.

A két legnépszerűbb megoldás a Fixi, illetve a BuitenBeter. Hasonlóan és egyszerűen működnek. Csak meg kell adnunk az általunk tapasztalt probléma helyét - amit akár térképen is pofonegyszerűen kiválaszthatunk -, a problémát és elérhetőségi adatainkat. Valamint ha szeretnénk, még egy fotót is feltölthetünk mondjuk a hetek óta, a buszmegálló mellett rozsdásodó, kerekek nélküli bicikliről.

A két alkalmazás közül a Fixinél a weboldalukon is jelezhetjük gondunk. Jelen pillanatban 72 kapcsolatban álló önkormányzattal állnak szerződéses kapcsolatban, de Hollandia egész területére vonatkozóan jelezhetjük gondunkat. A BuitenBeter szintén azt ígéri, hogy továbbítja az illetékes önkormányzatnak az ország minden részéről érkező hozzájuk beeső panaszokat. Mindkét alkalmazásban nyomon tudjuk követni, hogy áll a panaszunk kezelése.

A gemeente örül neki, ha szólsz, hogy mit nem csinált meg

Nem az önkormányzattal történő kommunikációra, hanem egy környék lakosai közötti kommunikációra szolgál a Nextdoor. Hasznosnak tűnhet, de mivel a mögötte álló céget azzal vádolják, hogy a megszerzett adatokat felhasználva csalásokat hajt végre, talán mégsem árt, ha a gemeente által ajánlott appot használjuk…

Annak ellenére, hogy a mobil alkalmazásokkal Hollandia minden pontját lefedik, nem minden gemeente bízza rá magát kizárólag a külső partnerekre. Ilyen például Amszterdam, ahol a saját honlapjukon keresztül is várják a panaszokat. Ilyen például Amszterdam, mely weboldalán gyakorlatilag ugyanazokat a közrenddel, köztisztasággal kapcsolatos észrevételeinket tehetjük meg, mint a mobil alkalmazásokon keresztül.

A gemeente örül neki, ha szólsz, hogy mit nem csinált meg

Szóval, csak pár perc és a gemeente már tudja, hogy intézkednie kellene. Reméljük, hogy intézkedik is, mert arra vonatkozóan nem találtunk adatokat, hogy milyen gyorsan oldódnak meg a bejelentett anomáliák. Bízunk benne, hogy az aktív polgárok jelzéseire beindul a megoldó-gépezet és örömmel veszik, hogy felhívják a figyelmüket arra, amik valamiért elkerülték a kollégáik gondos figyelmét…


Back to Top