30 évvel ezelőtt zuhant repülő egy amszterdami házra

2022. október 4., kedd

30 évvel ezelőtt, 1992 október 4-én történt a modern kori Hollandia egyik legdurvább katasztrófája, a Bijlmerramp néven emlegetett baleset, mely során egy teherszállító repülőgép Amszterdam egyik külső kerületének, a Biljmer nevű negyed egyik lakóházára zuhant. A szerencsétlenségben 43-an vesztették életüket, köztük a repülőn utazó 4 ember.

A baleset körül a mai napig rengeteg a kérdőjel, de annyit bizonyosan kijelenthetünk, hogy a izraeli El Al légitársaság Tel Avivba tartó járata súlyos műszaki problémákkal terhelten szállt fel Amszterdam Schiphol repülőteréről. A gép két motorja nem sokkal a felszállást követően a Gooimeerbe zuhant, megsértve ezáltal az egyik szárnyat, ezáltal fokozatosan irányíthatatlanná téve a repülőt, így a 18:30-kor startoló gép 18:35-kor a Bijlmer egyik házába csapódott.

30 évvel ezelőtt zuhant repülő egy amszterdami házra

A kép forrása: Wikipedia

Az események sorrendje:

  1. a 3. és a 4. motor leszakad.

  2. a 3. és a 4. motorok lezuhannak.

  3. a pilóta első "mayday" segélyhívása

  4. a pilóta jelenti, hogy tűz ütött ki a hajtóműben.

  5. a pilóta a szárnyakkal kapcsolatos problémákat jelent.

  6. a repülőgép teljesen irányíthatatlanná válik

  7. a repülőgép lezuhan

A hatóságok sokáig makacsul azt állították, hogy a gép rakománya mindössze virágokat és parfümöt tartalmazott, azonban ezt megcáfolta a romok között megtalált szállítólevél, mely szerint katonai felszerelések is voltak a fedélzeten. A tisztánlátást nem segítette, hogy később több változat is felbukkant a fuvarlevélből. Később derült ki az, hogy a repülőgép egyensúlyként gyengített uránt szállított, ami egyébként nem számított szokatlannak. Újságírók nyomozása azt is felfedte, hogy a repülőn DMMP is volt, ami a szarin idegméreg egyik alapanyaga. A holland hatóságok által megszerzett okmányokban a rakomány ezen része "gyúlékony folyadékként" volt feltüntetve. Teljes bizonyosságot a mai napig nem tudunk a szállítmánnyal kapcsolatban. Mint ahogy az is rejtély maradt, hogy kik voltak a katasztrófa helyszínén megjelenő, több tanú által látott fehér vegyvédelmi ruhába öltözött titokzatos alakok.

A fent említett felfedezések nem a holland kormány, hanem kitartóan dolgozó oknyomozó újságírók munkájának köszönhetően kerültek napvilágra, mivel a kormány sokáig makacsul kitartott amellett, hogy szállított anyagok nem játszottak szerepel a történtekben. Mint ahogy ahhoz is ragaszkodtak a hatóságok, hogy a sérültek, illetve a helyszínen dolgozó tűzoltók, mentősök körében kialakult betegségek száma – köztük rák, tüdővel kapcsolatos problémák, vetélés – nem a felrobbant, illetve elégett veszélyes anyagok miatt nőtt meg, hanem azok pszichés traumák eredménye. 1998-ban jutott arra a kormányzat, hogy átfogó egészségügyi vizsgálatot indít.

30 évvel ezelőtt zuhant repülő egy amszterdami házra

A kép forrása: Wikipedia

A balesetben közvetlenül érintett áldozatok számáról évekig nem lehetett biztosat tudni, mivel a feltételezések szerint sok illegális bevándorló is tartózkodott a lakásokban. A bevándorlók kitoloncolástól való félelmét ellensúlyozandó, tartózkodási engedélyt ígértek azoknak, akik jelentkeznek és segítik a vizsgálatot. Ez viszont egy olyan lavinát indított el, mely végén mintegy 1800-an jelentkeztek és állították, hogy a Blijmerben laktak, köztük olyanok is, akikről bebizonyosodott, hogy még csak nem is Hollandiában éltek. 1998-ra a vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy a megtalált holttestek száma megegyezik az eltűnt személyek számával.

A katasztrófát, az akár összeesküvés elméletek táptalajául szolgáló hatósági ködösítést és azzal kapcsolatos újságírói munkát az NPO – sokak által az utóbbi évek egyik legjobbjának tartott – 5 részes minisorozata, a Rampvlucht dolgozza fel, mely az NPO Start oldalán nézhető meg.


Back to Top